
Tadına doyamadığımız içmelere doyamadığımız birbirinden lezzetli kahveler sadece bir içecek değil bunun çok ötesinde ciddi bir sektör aslında. Yetiştirmesi, ithalatı, ihracatı, hazırlanması derken birçok aşaması var. Dünya genelinde kahve üreterek ülkelere ihracat yapan 3 ana bölge bulunuyor:
- Orta ve Güney Amerika bölgesi
- Afrika ve Ortadoğu bölgesi
- Güneydoğu Asya bölgesi
Bu bölgelerin üçü de ekvatora yakın bölgelerdir. Dünya kahve üretiminin büyük bir kısmı burada yapıldığından, Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasında kalan tropikal kuşak “Kahve Kuşağı” olarak da bilinmektedir.
Kahve yetiştirilen bölgenin sağladığı yetiştirme koşulları, kahvenin tadı ve aromasını belirleyen etkenlerdir. Bu yüzden her bölgenin kahvesinin tadı, aroması ve kendine has bir karakteri vardır.
ORTA VE GÜNEY AMERİKA BÖLGESİ KAHVESİ
Orta ve Güney Amerika bölgesi Brezilya ve Kolombiya başta olmak üzere, kahve üretiminde en büyük paya sahiptir. Bu bölgede Meksika, Guatemala, Costa Rica ve Panama‘yı da en iyi ve en ciddi kahve üreticileri arasında saymamız doğru olur. Bu bölgenin kahveleri yumuşak, orta gövdeli ve aromatik olarak bilinir. Kafelerde de kahve paketlerinin üzerinde bu ülkeleri sıkça görürüz.
Bu bölgede Kolombiya aşırı engebeli dağlık arazilerinden dolayı kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Zor koşullarda, ufak aile çiftliklerinde yetiştirilen Kolombiya kahvesi değerli ve aranan kahveler arasında yer almaktadır. “Colombian Supremo” Kolombiya’da üretilen kahveler arasında en kaliteli ve değerli olanıdır.
Guatemala küçük bir ülke olmasına rağmen, kahve yetiştirmek için uygun iklimi ve volkanik dağlarının sağladığı özel koşullar sayesinde, yetiştirdiği kahveleri dünyadaki en özel kahveler listesine yazdırmıştır. Guatemala kahvesi zengin, kompleks tat ve aromaları ile ünlüdür.
R= Robusta M= Hem Robusta Hem Arabica A= Arabica
AFRİKA VE ORTADOĞU BÖLGESİ KAHVESİ
Afrika ve Ortadoğu kahveleri arasında en ünlü olanları Kenya ve Arap Yarımadası‘nda yetişenlerdir. Kenya kahvesi zengin gövdesi ve zengin aroması ile ünlüdür. Arap kahvesi ise daha meyvemsi bir tat sunmaktadır.
Etiyopya (Habeşistan) bu bölgede kahve üreticisi olarak özel bir yere sahiptir. Milattan sonra 800 yıllarına varan kayıtlara dayanarak Etiyopya, kahvenin vatanı olarak bilinir. Kendi içinde üç ayrı üretim bölgesi vardır: Sidamo, Harer ve Kaffa. Etiyopya kahvesi zengin aromalı ve zengin gövdelidir. Tadında hafif bir ekşilik sezebilirsiniz. Bu da içeriğindeki meyvemsi ve çiçeksi tatlardan kaynaklanıyormuş.
GÜNEYDOĞU ASYA BÖLGESİ KAHVESİ
Güneydoğu Asya bölgesi başlıca Endonezya ve Vietnam kahveleri ile ünlüdür. Endonezya adalarında olan Sumatra, Java ve Sulawesi‘de yetişen kahveler zengin aroma, zengin gövde ve kendilerine has topraksı tatlarla tüm dünyada aranan kahveler arasında yer almaktadır. Ek olarak Endonezya yıllandırılmış kahvesi ile de meşhurdur. Vietnam kahveleri ise orta gövdesi ve yumuşak tadı ile bilinmektedir.
Endonezya kahvesi biz Türklerin kahve damak tadına epey uygun. Etiyopya ve benzeri bölge kahveleri ekşimsi bir tada sahipken Endonezya daha tok daha topraksı aromasıyla çok daha lezzetli geliyor bana 😉