Blogs

Kahve öğütücüsü seçim rehberi

Espresso kahve öğütücüsü seçim rehberi

 

İhtiyaçlarınız doğrultusunda doğru espresso makinesini seçtiniz ya da seçmek üzeresiniz. Peki espresso makinenizin iyi sonuç vermesi için kahve öğütücüsü nasıl seçilmeli?

Bu önemli seçim konusuna birlikte bir göz atmaya çalışacağız. aşağıdaki açıklamalar geniş bir bakış açısı ile teknik detaylara girmeden genel bilgileri içermektedir.

Yerel dükkanlardan öğütülmüş kahve temin edemez miyim?

Eğer iyi kahve konusunda ciddi iseniz, bundan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Herşeyden önce makinenize uygun incelikte çekilmesi diğer bir deyişle tam istenilen ayarı tutturması ihtimali hemen hemen sıfıra yakındır diyebiliriz.

Üstelik, öğütülmüş kahvenin dakikalar içerisinde bayatladığını ve bu yüzden de kaliteli kahveyi ararken paranızın boşa harcanmış olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mağazalardan aldığımız hazır öğütülmüş kahveler, öğütülme işlemlerinde nasıl teknolojiler kullanılmış olursa olsun, maalesef bayatlamaya müsaittir.

El Öğütücüsü?

Çoğumuzun evinde mutlaka bir tane o güzel bakır yada pirinç alaşımdan yapılmış türk kahvesi öğütücüsü hala bulunmaktadır yada çocukluk yıllarımızda evin büyüklerine kahve öğütmede yardımcı olmaya çalışmış ve nefis kokular eşliğinde biraz da yorularak bu müthiş değirmeni kullanmışızdır. Bizde evde bir köşede hala durur.
İşte bu el değirmenlerinin ahşap yada plastikten yapılmış versiyonları günümüzde yeniden popüler oldular. bu küçük, az yer kaplayan ve oldukça ucuza temin edilebilen değirmenler özellikle pikniklerde seyahatlerde kahveseverlere oldukça yardımcı olabiliyor. Daha çok diğer yeni demleme yöntemleri için önerebileceğimiz bu değirmenler espresso için ise çok da verimli olamıyorlar maalesef.
Şimdi biraz elektrikli gerçek kahve öğütücülerinden bahsedelim:

Konik veya Düz dişli :

Konik Bicak

Duz Bicak

 

 

 

 

 

Öncelikle öğütücüleri dişlilerinin yapısına göre ayırabiliriz. Konik dişli veya düz dişli. Bir çok mağaza da ucuz, döner (mutfak robotu gibi) bıçaklı değirmenleri kahve öğütücüsü olarak satılmaktadır. Bunları konumuz dışı tutuyoruz, çünkü bu tip öğütücüler öğütmez parçalarlar ve bu da bizim kahvenin doğal aroımalarını alamayarak kötü kahveler hazırlamamıza neden olacaktır.

Boyutu, ücreti ve performansına göre başlangıç seviyesi için konik dişli öğütücüleri daha sonra düz dişli öğütücüleri ve son olarak ticari konik dişli öğütücüleri öneriyoruz.

Dozlama kaplı veya On Demand ( Doser- Doserless)

2000 yıllarına kadar, dozlama kabı olan kahve öğütücüleri bir çok ev ve kafelerde görülmekteydi. Bu öğütücülerde çekirdek kahve, öğütülerek önde yer alan kapalı bir doz ünitesine dolar. Dozlama ünitesi gözleri içerisinde yeterince öğütülmüş kahve olduğunda, barista doz kabının yanındaki mekanizma kolu kendisine doğru çekerek alt taraftan istenilen dozajda kahveyi portafiltreye alabilir. Doz kabı içerisindeki yaylı mekanizma ayarlanarak tek çekim tek doz, çift çekim çift doz olarak belirlenebilmektedir. Bu sınıftaki öğütücüler, çok fazla bir tüketim olmayan ortamda kullanıldıklarında, dozlama bölümünde öğütülmüş kahveyi beklettikleri için, bayatlamaya neden olmaktadır. Bu yüzden bu tip öğütücüleri ev kullanıcılarına önermemekteyiz. Diğer yandan kahve tüketimi yüksek ticari işletmeler için ise her an çekilmiş kahve bulundurabilmesi ve kahveyi portafiltreye sadece baristanın iki hareketiyle hızlıca aktarılabilmesi nedeniyle, hız avantajı gözetildiği zaman tercih edilebilir.

Daha sonraki yıllarda geliştirilen ve “On-Demand” olarak tanımlanan öğütücüler ise hem ev kullanıcılarına hem de tazeliğe önem veren kafe kullanıcılarına avantaj sağlamaktadır. Bu öğütücüler, kahve çekirdeklerini direkt portafiltrenin içerisine öğütmektedirler. Yani arada bir bekleme depolama alanı yoktur. Kahve anında çekilir istenildiği miktarda portafiltreye doldurulur ve espresso makinesine takılır.

Manuel – Programlanabilir

Bu tip öğütücüler manuel, yani ya bir düğmeye bastığınızda veya portafiltreyi bir tetikleyici şaltere dayadığınız sürece öğüten, veya otomatik, yani üzerindeki ekran aracılığı ile tek veya double espresso için sizin önceden belirlediğiniz ve programladığınız saniyelerde öğütmeyi sağlayan öğütücüler olarak iki farklı çeşitte bulunmaktadırlar. Tabii ücretleri de bu özelliklere göre değişmektedir.

Kademeli – Kademesiz (stepped – stepless)

Öğütücü araştırmalarınızda bu terimleri de sıklıkla duyarsınız. Kademesiz öğütücüler diğerlerine göre daha pahalıdırlar. nedeni de kullanıcıya çopk daha fazla bir öğütme aralığı sunabilmekte mikro farklar sveiyesinde öğütme ayarlaması yapmanıza imkan tanımaktadırlar. Basitçe anlatacak olur isek, kademeli öğütücüler 1-2-3-..10 aralığında seçim imkanı verirlerken, kademesiz öğütücüler ile 1,1 – 1,2 -1,3…9,9..şeklinde tüm aralıkları kapsayan ayarlamalar yapabilirsiniz. Diğer yandan kademeli öğütücülerde farklı kahve hazırşlama türleri için geçişleri daha kolaylıkla yapabilirsiniz, örneğin, espresso 2 de ise filtre 6 da ise basit bir çevirme ile 2’den altıya yada tersine dönüş kolaydır. Kademesizde ise geçişler arsında gidiş ve dönüşler çok daha zaman alır. ancak bazı öğütücü firmaları bu konuda da yenilikler getirmişlerdir, Örneğin Ceado E37S “Quick Set Revolution” sloganın ile bu konuyu çözdüğünmü bildirmektedir. Gerçekten geçişler oldukça hızlı yapılabilmektedir.

Sadece manuel veya otomatik kumanda özellikleri ya da kademeli kademesiz olması değil aynı zamanda da motor büyüklüğü, devir sayısı, dişlilerinin çapı gibi bazı ilave özellikleri de mukayese kriterinize eklemelisiniz. Hatta öğütme anındaki ses (gürültü) yüksekliği de ayrı bir kriter olabilir. Her zaman için bu özelliklerin en üst sınırlarını seçmek zorunda değilsiniz. günümüzde motor gücü daha yüksek deviri daha fazla yada tam tersi motoru yüksek güçlü ama deviri daha düşük özelliklerde öğütücüler geliştirilmektedir. Kahveyi zedelemeden, öğütürken ısıtmayan, hızlı ama sakin, güçlü ama sessiz öğütücüler seçebilirsiniz. Önemli olan ihtiyaçlarımız doğrultusunda ve bütçemize uygun iyi ve doğru öğütücüleri seçebiliyor olmamızdır. bunun için çok farklı alternatifleri size sunan hatta deneme imkanı bulabileceğiniz kaynaklara ulaşmalısınız.

Bütçenize göre kahve öğütücülerini inceleyelim …

Ne kadar bütçe.ayırmalıyım?

Amaç bütçenize ve ihtiyacınıza göre en iyi kahve öğütücüsünü almaktır. 5.000 – 10.000 TL’lik kahve makinenizin yanına kahve çekiş kalitesini önemsemeden 300-500 TL’lik bir kahve öğütücüsü almanızın mantıklı bir açıklaması olamaz. Seçenekleriniz için BİZİMLE iletişime geçebilirsiniz.

Her öğütücünün artıları ve eksileri bulunmaktadır.

< 500 TL – bu kısma pek yaklaşmayın! Döner kanat bıçaklı baharat öğütücüleri 🙂

Bu kategoride ki öğütücüler ucuz kanat bıçaklı ev aletleridir. Bu tarz aletler parça boyut eşitliğini gözetmeden örneğin baharat öğütücüsü olarak kullanılmaktadır. Biz kahve öğütmek için önermiyoruz.

< 1.000 TL – Küçük konik dişli öğütücüler

Bu fiyat kategorisinde ki önerimiz Graef CM800
Başlangıç seviyesi için, fiyat/performans orantısı gayet iyi olan paslanmaz konik dişli bir öğütücüdür. Aluminyum gövdesi ve 350 gr.lık çekirdek kabı ile yeterince iyi iş gören bir öğütücüdür.

1.300-1.600 TL arası öğütücüler. Düz dişli, manuel on-demand veya analog/dijital zamanlayıcı öğütücüler:

Macap M2M – Eureka MCI – Mahlkönig Vario

Bu kategorideki öğütücüler ev kullanımına oldukça uygun olmakla birlikte yerel kafelerinizde de ikinci/yardımcı öğütücü olarak görebilirsiniz. Bu öğütücüler kahveyi standart ve eşit incelikte öğütür ancak genelde dişli çapları 50 mm. civarında ve motor kapasiteleri çok büyük olmaığı için hızlı oldukları söylenemez. Bizce hepsi de olağanüstü performans sunmaktadır. Bazı öğütücüler kademeli ayarlama bazıları ise kademesiz ayarlama olanağı sunmaktadır. Kadamesiz ayar imkanı veren öğütücüler haliyle çok daha geniş bir ayar yelpazesi sunabilmektedir. Küçük kategorilerde genelde kademeli ayarlama vardır, fakat kademe adımları konusunda Macap bir hayli başarılı. Küçük yapısıyla Macap M2M öğütücüsü dar alanlar için oldukça uygun olduğunu söyleyebiliriz. Eureka kademesiz ayar imkanı ve analog timer’ı ile biraz daha fazla olanak sunuyor. Mahlkkönig Vario ise özellikle filtre ve espresso arasında sıklıkla geçiş yapan kullanıcılar için özellikle önerilmekte. Ayrıca dijital ekranı ve 3 farklı preset imkanı rahat bir kullanım sunmaktadır. Özetle bu gruptaki tüm öğütücüler bu kapasiteler için oldukça başarılı, tercih size kalmış.

2000 TL – 3.000 TL arası öğütücüler – Dijital on-demand veya dozerli düz dişli öğütücüler :

Macap M4D – Mazzer Mini Elektronika A – Rocket Fausto – Anfim Caimano

Bu öğütücüler ticari kullanıcıların pek çoğunun işini görebilmektedir ve ev kullanıcıları için de oldukça istek uyandırmaktadır. Öğütme kalitesi yukarıda bahsettiğimiz öğütücüler gibi olsa da dijital bir timeri kullanıyor olmanın getirdiği ilave avantajları barındırmaktadır. Bunun yanısıra daha güçlü ve hızlı motorlar ve süratin cazibesi… Kahve inceliğini ve öğütme zamanını doğru ve ideal kahveye ulaşmak için önceden ayarlayabilirsiniz. (0.1 saniye değişikliklerde ayarlama imkanı mümkündür, hatta bazı çeşitlerde bu 0.05 saniye’dir).

Dişli çapları 64-65 mm. civarındadır.

Örneğin, MACAP M4D ( öğütücü süresi 10 saniye double shot için önerimiz) ve Rocket Espresso FAUSTO. Mazzer MINI-Electronicdouble shot’larda biraz daha yavaştır.(22 sn.)

Bu grupta tek dozerli öğütücümüz Anfim Caimano. 75 mm. dişli çapıyla doserli isteyenler için bu öğütücüyü bulunduruyoruz. Bakınız. Kahvedelisi…

3.500 TL üzeri öğütücüler: (Daha fazla hız, daha yüksek motor gücü ve büyük dişli çapı)

Bu kategori tamamen kafelere yönelik düşünüyoruz ancak bazı çılgın ev kullanıcılarına da hitap edebiliyor..

ANFIM SUPER CAIMANO ON-DEMAND – CEADO E37S – MAHLKONIG K30 – ELEKTRA MXPC

Bu öğütücülerin de tamamı düz dişli (Flat burr) ancak dişli çapları bir önceki gruba göre yüksek.

Mahlkönig Vario/La Potenza Vario 65 mm., Anfim ve Elektra 75 mm. Ceado 83 mm. çapında..

Bu kategori hızlarıyla da yoğun kafelerdeki baristaların yardımcısı. 2 sn. gibi bir sürede 7 gr.’lık tek shot öğütebiliyorlar. Motor güçleri 850 W’a kadar çıkabiliyor.

Shop Grinder’lar, ya da Mağaza değirmenleri:

Eğer kafenizde müşterilerinize kahve öğüterek satmayı planlıyorsanız veya kahve kavurma ve paketleme tesisi sahibi iseniz o zaman daha güçlü ve direkt pakete öğütme sağlıyabilecek öğütücülere ihtiyacınız olacaktır.

Ceado E8D – Mahlkönig EK43 – Mahlkönig Legacy K501

Bunlar arasında Ceado E8D 83 mm.lik dişli çapıyla ve 740 W motoruyla en uygun fiyata edinilebilecek bir mağaza-shop grinder.

Mahlkönig EK43 ise tüm barista yarışmalarından tanıdığımız ve dünya çapında baristalarca sevilen espressodan filtreyeçok farklı yöntemler için kolay kulanım sağlayan, 1.300 Watt motor ve 98 mm. lik dişli çapı ile mükemmel ötesi bir öğütücü.

2016 Türkiye barista şampiyonu Nisan Ağca dünya barista şampiyonasında ülkemizi temsil ederken EK43 kullandı, hem de espresso yapımında..

Ek43 T modeli ile Türk kahvesi inceliğinde öğütme yapmak mümkün.

Ama büyüğün de büyüğü var..Mahlkönig Legacy 2.000 Watt gücündeki motoru yanısıra 115 mm. dişli çapına sahip..1 kg.lık kahve çekirdekleri birkaç saniyede öğütülmüş oluyor bu canavar ile…

Sonuç

Özetle sonuç olarak tercih tabii ki sizindir ancak öğütücüye gereken önemi vermenizi, gerekirse espresso makinesinden tasarruf ederek iyi bir öğütücü edinmenizi önermekteyiz. İyi öğütücü ise yukarıda anlatmaya çalıştığımız gibi her zaman için en hızlı ve en güçlü olan anlamında değildir. Sizin ihtiyaçlarınıza en uygun, uzun yıllar rahatlıkla sorunsuz kullanabileceğiniz ve en önemlisi öğütme esnasında özenerek seçtiğiniz nitelikli kahvelerinize zarar vermeden en iyi sonucu almanıza yardım edecek olan öğütücü iyi öğütücüdür.

Seçiminizde kolaylıklar dileriz…

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

More in:Blogs

0 %