Gerekli BilgilerKahve ve Sağlık

Kahvelerin Neden Tuvalete Gitme İhtiyacı Yarattığının Arkasındaki Bilimsel gerçekler

Hepimiz bu yollardan geçtik. Sabah içtiğiniz bir fincan kahvenin, bağırsaklarınız guruldarken en yakın tuvalete doğru çılgınca bir koşuya dönüştüğü o an. Kahvenin porselen tahtı ziyaret etmemize neden olduğu bir sır değil, ancak bu etkinin arkasındaki sebep nedir? Kahve Günlükleri, konunun özüne inmek için gıda bilimcisi, gıda bilimi ve araştırma şirketi Corvus Blue LLC’nin kurucusu ve “Makarna ve Erişte” kitabının yazarı Kantha Shelke ile konuştu: Küresel Bir Tarih” kitabının yazarı.

Dr. Shelke’ye göre kahve, birkaç temel bileşen nedeniyle tuvalete gitme dürtüsünü tetikliyor. Bunlardan ilki kafein. “Kafein kas kasılmalarını, dolaşımı ve bağırsak hareketlerini uyarır ve artırır” diyor. Healthline tarafından belirtildiği gibi, kafein kolonun suya kıyasla yaklaşık %60 daha aktif hale gelmesine neden oluyor. Bununla birlikte, ilginç bir şekilde, tuvalete gitme isteği kafeinsiz kahvede de ortaya çıkabilir. Peki ya kahvenin diğer unsurları?

Kahve hormonlarımızı da etkiler. Dr. Shelke, “İçecek gastrin ve kolesistokinin gibi hormonları artırır, bu da gastrokolik refleksi aktive ederek dışkıyı rektuma doğru hareket ettiren bağırsak kasılmalarını tetikler” diyor. Bir peptit hormonu olan gastrin, yiyeceklerin midede ilerlemesine yardımcı olan kasların ve mide sularının hareketi olan gastrik hareketliliğin artmasına neden olur. Aynı zamanda mukozal büyümeyi teşvik eder – her şeyi nemli tutmakla ilgilidir ve her şeyin parçalanmasına yardımcı olan mide asidinin salınmasında rol oynar. Kolesistokinin, yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olmak için sindirim sırasında ince bağırsakta salgılanan bir hormondur. Son olarak, kahvedeki belirli bileşiklerin de etkisi vardır. Dr. Shelke, bağırsaklardaki aktiviteyi artıran polifenollere, yani bitkilerde yaygın olarak bulunan antioksidanlara işaret ediyor.

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir