
Vietnam’da Hanoi veya Ho Chi Minh City’nin kalabalık sokaklarında dolaşırken yanınızdan hızla geçen scooterlar, korna sesleri havayı doldurur ve pho gibi klasik Vietnam mutfağı hazinelerinin enfes kokuları yanından geçtiğiniz her restoranda durmayı cazip hale getirir. Tropikal nem alnınızda bir iki damla ter oluşmasına neden olursa, soğuk ve ferahlatıcı bir içecek – cà phê đá veya Vietnam buzlu kahvesi – için bir kafeye veya sokak tezgahına girin.
Standart bir Vietnam buzlu kahvesi, güçlü bir tada ve yüksek kafein içeriğine sahip olan robusta bitkisinden elde edilen çekirdeklerle yapılır – Arabica gibi daha yaygın çekirdek türlerinde bulunan miktarın neredeyse iki katı. Buz üzerinde sade robusta kahvesi oldukça acı olabileceğinden, çoğu kafe size cà phê sữa đá yapacaktır, bu da içeceği daha lezzetli hale getirmek için şekerli yoğunlaştırılmış süt içerir (ve kafein sarsıntınıza yüksek bir şeker ekler). Kahve, kapaklı küçük bir metal fincana benzeyen ve phin adı verilen bir filtrede demlenir. Telve phin’in ana haznesine yerleştirilir ve bir bardağa süzülürken üzerine yavaşça sıcak su dökülür. Kahve damlarken kapağı üstüne yerleştirmek ısının kaçmasını önler. Böylece koyu tatlara sahip konsantre bir demleme elde edilir. Hazır olduktan sonra buzun üzerine dökülür ve isteğe bağlı olarak bir kaşık şekerli yoğunlaştırılmış süt karıştırılarak enerji artışı sağlayacağı kesin olan gençleştirici bir içecek elde edilir.
Vietnam kahvesinin Fransız kökleri nedir?
Fransız sömürgeciler 19. yüzyılın ortalarında Vietnam’ı işgal ederken kahveyi de beraberlerinde getirmişlerdir. Vietnam’da taze süt bulmak neredeyse imkansızdı, bu yüzden onun yerine rafta daha dayanıklı olan ve güçlü koyu kavrulmuş kahvenin acılığını kesme görevini kesinlikle yerine getiren şekerli yoğunlaştırılmış süt kullanmaya karar verdiler. 20. yüzyılın başında, kahve çiftçileri robusta bitkilerinin Vietnam’ın Orta Dağlık Bölgesi’ndeki toprak ve iklimde geliştiğini keşfetti ve kahve o zaman ülkede önemli bir tarım ürünü olarak kendini güvence altına aldı. Fransızların ülkeyi terk etmesi ve Vietnam Savaşı, kahvenin lüks bir ürün olarak görülmesine yol açacak kadar sıkı bir şekilde düzenlenmesine neden olurken, 1986 yılında Đối Mới reformları olarak adlandırılan ekonomik reformlar, kahve endüstrisinin hızla genişlemesine ve diğer ülkelere ihracat yapmasına olanak sağlamıştır.
Bugün Vietnam, küresel kahve üretiminin yüzde 17’sini gerçekleştirerek Brezilya’nın ardından dünyanın en büyük ikinci kahve üreticisi konumunda. Cà phê đá, Vietnam’da günlük yaşamın vazgeçilmezi ve turistlerin favorisidir. Kendinizi bir Vietnam kafesinde bulursanız, demlemelerinde hindistan cevizi sütü ve hatta tuz gibi farklı malzemeler içeren bazı eğlenceli varyasyonlar keşfedebilirsiniz, ancak otantik Vietnam kafe deneyimini elde etmek için klasik koyu kavrulmuş kahve, buz ve bir miktar yoğunlaştırılmış süt gibisi yoktur.